Hvilke apper lever i macOS Utilities-mappen?

I det minste noen av dere kan ha kommet over Utilities-mappen på Mac-en. Imidlertid blir det ofte oversett, og mange Mac-brukere vet ikke engang hvilke apper som ligger i Verktøy-mappen i macOS.

Som mange skjulte funksjoner i macOS, er appene som er inkludert i Verktøy-mappen også ganske nyttige. Nedenfor vil vi dekke alt du trenger å vite om appene du finner i Verktøy-mappen på Macen.

Hvor er Utilities-mappen i macOS?

Du kan åpne Utilities-mappen i macOS ved å bruke tre metoder. Det første, og sannsynligvis det enkleste, alternativet er å bruke Finder-sidefeltet. Du kan åpne et Finder-vindu, klikke på Programmer i sidefeltet og dobbeltklikke på Verktøy-mappen for å åpne den. Du bør da kunne se listen over apper der inne.

Alternativt kan du bruke en hurtigtast for å åpne Utilities-mappen ved hjelp av macOS-menylinjen. Trykk Shift + Kommando + U når Finder er aktiv for å åpne Utilities-mappen. Denne tastaturkombinasjonen utløser Utilities-alternativet fra Finder > Go-menyen.

Og til slutt kan du bruke Spotlight-søk på Mac-en din for å få tilgang til Utilities-mappen. Trykk på Command + Space på tastaturet for å få frem Spotlight-søk og søk etter Utilities. Trykk deretter på Retur for å åpne mappen. Dette er et praktisk alternativ når du aktivt bruker en app på Mac-en.

Alle appene du finner i Utilities-mappen

La oss ta en titt på alle appene du finner i Verktøy-mappen i macOS.

1. Aktivitetsmonitor

Som navnet sier, lar Activity Monitor-verktøyet deg overvåke de forskjellige bakgrunnsprosessene som kjører på din Mac. Den har dedikerte faner for overvåking av ressursforbruk, som CPU, minne, energi, disk og nettverk.

  Hvordan velge flere filer på macOS

2. AirPort-verktøy

Du kan bruke AirPort-verktøy til å administrere trådløse tilkoblinger på Mac-en. Imidlertid ble denne appen opprinnelig designet for å fungere bra med AirPort-utvalget av nettverksprodukter fra Apple.

3. Lyd MIDI oppsett

Dette verktøyet er nyttig når du vil koble til flere lydenheter, spesielt MIDI-kontrollere og grensesnitt. Du kan bruke den til å justere volum, strøm, format, kvalitet og konfigurasjon.

4. Bluetooth-filutveksling

Bluetooth File Exchange er et annet enkelt, men praktisk verktøy. Som navnet antyder, kan du bruke denne appen til å sende og motta filer via Bluetooth.

5. ColorSync-verktøy

ColorSync Utility-appen hjelper deg å aktivere konsistente farger på tvers av alle enhetene dine ved å tilordne en bestemt fargeprofil. Du kan også bruke den til å vite fargeverdien til en enkelt piksel.

6. Konsoll

Konsollverktøyet i macOS lar deg enkelt gå gjennom systemlogger og aktivitetsfiler. Disse loggene vil hjelpe deg med å finne ut om Mac-en fungerer bra.

7. Digital fargemåler

Digital Color Meter er et enkelt verktøy som hjelper deg å forstå fargeverdien til enhver piksel på skjermen. Du kan flytte pekeren til hvilken som helst del av skjermen, og den vil vise deg RGB-verdien.

8. VoiceOver-verktøy

VoiceOver Utility på macOS lar deg kontrollere den innebygde skjermleserfunksjonen. Du kan bruke denne appen til å justere forskjellige aspekter som lyd, bilder og detaljerthet.

9. Diskverktøy

Diskverktøy i macOS er sannsynligvis en av de kraftigste appene du finner i Verktøy-mappen. Den lar deg administrere de forskjellige lagringsstasjonene og partisjonene på Mac-en. Du kan også bruke den til å administrere eksterne stasjoner.

10. Grafer

Grapher er mer en nisjeverktøy-app sammenlignet med andre på denne listen. Du kan bruke den til å gjøre matematiske ligninger til 2D- eller 3D-grafer.

11. Migrasjonsassistent

Migreringsassistent lar deg overføre data sømløst til en ny Mac fra forskjellige kilder, for eksempel en gammel Mac, Time Machine-sikkerhetskopi eller en Windows-PC.

12. Nøkkelringtilgang

Keychain Access er passordbehandleren innebygd i macOS. Dette verktøyet kan automatisk lagre brukernavn og passordkombinasjoner for alle kontoene dine og autofylle dem på forespørsel.

  12 macOS-presentasjonsprogramvare for å lage fantastiske lysbilder

13. Skjermbilde

Som du kan gjette ut fra navnet, lar Skjermbilde-verktøyet deg fange eller ta opp skjermen på Mac-en din. Enda viktigere, skjermbildefunksjonen integreres så godt med macOS.

14. Skriptredaktør

Dette verktøyet lar deg redigere og administrere skript på Mac-en. Det er et avansert alternativ for kodere som trenger avansert kontroll over Mac-ene sine med personaliserte oppgaver, automatiserte arbeidsflyter og mer.

15. Systeminformasjon

Du kan bruke systeminformasjonsverktøyet for å lære mer om maskinvaren og programvaren til Mac-en. Du kan få forskjellig informasjon, fra maskinvareserienumre til avansert systemstatistikk.

16. Terminal

Terminal er det innebygde kommandolinjeverktøyet i macOS som lar deg bruke Unix-baserte kommandoer til å utføre ulike oppgaver på Mac-en. Bortsett fra de innebygde Unix-kommandoene, kan du også installere og bruke avanserte verktøy som Homebrew.

Slik bruker du de beste verktøyappene fra Apple

Nå som du kjenner alle appene som ligger i Utilities-mappen, la oss raskt sjekke hvordan du kan dra nytte av noen av de beste verktøyene fra Apple.

1. Digital fargemåler

Som vi nevnte tidligere, kan du bruke Digital Color Meter for raskt å bestemme fargeverdiene til alt du ser på Mac-skjermen til pikselnivået.

Det beste er at du også kan velge mellom forskjellige fargerom, for eksempel Adobe RGB, sRGB og P3. Det er også mulighet for å endre blenderstørrelsen slik at du kan fokusere på mindre eller større elementer på skjermen.

Kort sagt, Digital Color Meter er et flott verktøy for grunnleggende fargevalgsbehov på macOS. Vis-menyen har flere alternativer for å endre formatet på den viste informasjonen. Du kan for eksempel velge å vise fargeverdiene i desimal, heksadesimal eller prosent.

2. Tilgang til nøkkelring

Det beste med nøkkelringtilgang er at det ikke krever et manuelt oppsett. I stedet vil det fungere sømløst i macOS når du bruker Safari til å surfe på nettet.

  Slik høyreklikker du uten mus (Windows og macOS)

Du kan bruke nøkkelringtilgang-grensesnittet for å få tilgang til passordene og påloggingsnøklene som er lagret på kontoen din. På samme måte som en dedikert passordbehandler, lar Keychain Access deg bla gjennom og søke etter flere oppføringer.

Keychain Access kan blant annet foreslå sterke passord og lagre diverse gjenstander som sertifikater og sikre notater. Vi vil imidlertid si at den ikke er like funksjonsrik som noen tredjeparts passordbehandlere.

3. Skjermbilde

Skjermbildeverktøyet er fortsatt en av de beste måtene å ta et skjermbilde på din Mac. Selv om det finnes bedre tredjeparts skjermdump-apper for Mac-en din, tilbyr dette innebygde verktøyet noen fordeler.

Du kan for eksempel starte verktøyet på flere måter. I tillegg til å få tilgang til den fra Verktøy-mappen, kan du raskt hente den opp med en hurtigtast: Kommando + Shift + 3.

Videre lar appen deg velge mellom flere moduser for skjermfangst. Du får også mange tilpasningsfunksjoner. Du kan for eksempel velge lydkilde når du tar opp skjermen.

4. Bluetooth-filutveksling

Bluetooth File Exchange-verktøyet fungerer ganske sømløst. Det er flott for raskt å sende et bilde eller dokument til en annen enhet via Bluetooth.

Når du åpner verktøyet, kan du velge filen du vil sende. Deretter kan du velge målenheten fra de tilgjengelige alternativene og trykke Send.

Selv om du sjelden vil finne deg selv å ville bruke Bluetooth File Exchange-verktøyet i disse dager, er det praktisk at du ikke trenger en tredjepartsapp når behovet oppstår.

5. ColorSync-verktøy

ColorSync Utility er også noe vi anser som ganske nyttig. Det er nyttig for de som trenger den beste fargenøyaktigheten for Mac-skjermene sine.

Du kan bruke ColorSync Utility på forskjellige nivåer. Du kan for eksempel bruke den til å endre fargeprofilen til individuelle fotografier. Alternativt lar den deg administrere de forskjellige skjermprofilene på Mac-en.

I tillegg kan du bruke ColorSync Utility til å gjøre mindre endringer i bilder, som å endre størrelse og justere. En annen fordel er at det fungerer utmerket med Apple-spesifikke filformater som HEIC.

Vi har sett hvor nyttige de innebygde macOS-verktøyene er. De du vil stole på kan variere basert på dine behov, men det er likevel verdt å sjekke dem alle.

Så mye som vi elsker de fleste av de praktiske verktøyene i Verktøy-mappen, ikke glem at det er mange bemerkelsesverdige tredjepartsverktøy for din Mac også.