Å installere Steam på Linux er en grei prosess som minner mye om opplevelsen på Windows.
Tidligere var spill på Linux en utfordring, begrenset til spill med åpen kildekode, virtuelle maskiner og emulering.
Men lanseringen av Steam for Linux har forandret spilllandskapet for mange entusiaster.
Med Steam kan du enkelt lagre spillfilene dine i skyen, slik at du kan fortsette der du slapp, uansett hvilken maskin du bruker.
Er du en Linux-bruker og spillfan som lurer på hvordan du installerer Steam på din Linux-datamaskin?
I så fall, la oss utforske hvordan du installerer Steam på Linux og får en smidig spillopplevelse.
Hva er Steam?
Steam er en digital plattform for kjøp og distribusjon av videospill. Denne tjenesten ble utviklet av Valve Corporation i 2003.
Steam-klienten gir brukere muligheten til å installere spill direkte etter kjøp. Steam-brukere har også tilgang til å publisere anmeldelser, kjøpe nedlastbart innhold (DLC), dele brukergenerert innhold og mye mer.
Steam-klienten har i tillegg flere praktiske funksjoner, som tilgang til en venneliste, automatiske oppdateringer, stemmechat i spillet og muligheten til å dele spill med venner.
Enkelt sagt er Steam en plattform for online videospill som er designet for å håndtere utgitte spilloppdateringer. Den legger til reparasjoner for å unngå krasj som følge av et stort antall spillere samtidig. Steam er for øyeblikket i beta-utviklingsstadiet.
Det intuitive grensesnittet til Steam lar deg lett søke etter gode tilbud på spill i forskjellige sjangere, fra eventyr og action til tredjepersons skytespill og indie-spill. Du kan også delta i samleobjekt-aktiviteter i fellesskapet ditt.
Steam er kompatibelt med enheter som kjører Windows, TV-er, mobiler, Linux og MacBook. For å bruke tjenesten trenger du en bredbåndstilkobling for å oppnå en rask internettforbindelse, og en moderne datamaskin for å sikre en stabil spillopplevelse. Spill-PC-er lover kvalitetsytelse, tilpassbare konsoller, lagringsplass og kompatibilitet med stua.
Funksjoner i Steam
Valve jobber kontinuerlig med å introdusere nye oppdateringer og innovative funksjoner, som:
- Steam-chat: Kommuniser med venner eller grupper via tale eller tekst uten å måtte gå ut av spillet. Bruk ulike alternativer som Tweets, GIF-er, videoer og mer i Steam-chatten.
- Spillhubber: Finn alt relatert til spillet ditt på ett sted. Last opp innhold, delta i diskusjoner og hold deg oppdatert på de nyeste endringene.
- Steam-kringkasting: Strøm spilløktene dine live med et enkelt klikk og del dem med fellesskapsmedlemmer eller venner.
- Steam-verksted: Oppdag, last ned og lag kosmetiske elementer og brukergenererte mods for rundt 1000 støttede spill.
- Tilgjengelig på mobil: Du kan få tilgang til Steam overalt i verden ved å bruke dine Android- eller iOS-enheter.
- Tidlig tilgang til spill: Spill, oppdag og engasjer deg i spillene dine mens de utvikles.
- Flerspråklig: For å oppnå en god flerspilleropplevelse er et globalt fellesskap viktig. Derfor støtter Steam-klienten omtrent 28 språk.
Minimum systemkrav
Steam for Linux krever spesifikk programvare og maskinvare. La oss se nærmere på dette:
- Prosessorkrav: AMD Opteron eller 1 GHz Pentium 4 med AMD64 (x86-64) instruksjonssett, CMPXCHG16B-støtte (cx16 – /proc/cpuinfo flagg) og SSE3-støtte (pni – /proc/cpuinfo flagg)
- 5 GB lagringsplass og 512 MB RAM
- Stabil internettforbindelse (DSL/kabel anbefales)
- Siste oppdaterte Ubuntu LTS
- Nyeste 32-biters (i386, IA32) og 64-biters (x86-64, AMD64) grafikkdrivere
- 64 bit (AMD64, x86-64) Linux-kjerne
- AMD-driverstøtte: For nyere skjermkort kan du installere 12.11-driveren. For eldre skjermkort er Catalyst 13.2 Legacy den siste for 2- og 4-GPU-serier og støtter HD2400 Pro skjermkort.
- NVidia-driverstøtte: For nyere kort som serie 8, må du installere 310.x. For eldre kort støtter driver 304.x de nyeste Nvidia 6- og 7-seriene. For å få tilgang til driverne må du oppdatere cachen og installere den nødvendige driveren.
- Intel HD 3000/4000 driverstøtte: Du må benytte de nyeste Mesa 9 eller nyere drivere.
Slik laster du ned og installerer Steam-spill
Onlinespill er i vinden som aldri før. Nesten alle liker å spille en form for onlinespill. La oss se hvordan du laster ned og installerer Steam-spill på PC-en din.
- Skaff deg en gratis Steam-konto på nettsiden.
- Når du er på Steams hovedside, ser du etter en knapp merket «Installer Steam» på høyre side av siden. Følg instruksjonene etter at du har klikket på den.
- Når du har installert Steam-klienten, går du til butikkens hovedside.
- Du vil finne et bredt utvalg av spill på hovedsiden. Noen er gratis og andre må kjøpes. Velg spillet du vil spille.
- Du kan filtrere spill etter sjanger, som rollespill, strategi, action, eventyr, etc. Klikk på det spillet du ønsker å spille. Hvis du vil spille gratisspill, velger du alternativet «Gratis å spille».
- Sørg for at PC-en din oppfyller minimumskravene som det valgte spillet stiller. Etter å ha klikket på spillet, ser du systemkravene nederst på siden.
- Når du har sjekket kravene, klikker du på «Spill spillet»-knappen øverst på siden.
- Hvis du velger et gratisspill, kan du følge instruksjonene for å installere det. Hvis det er et betalt spill, fortsetter du til neste trinn.
- Klikk på «Legg til i handlekurv», legg inn kredittkortinformasjonen din og klikk på «Kjøp»-knappen. Du vil få muligheten til å installere spillet.
- Når installasjonen er ferdig, blir du automatisk omdirigert til spillbiblioteket. Finn spillet du nettopp har installert og last det ned. Klikk deretter på «Spill»-knappen for å starte spillet.
Les også: Topp AAA-spill som tiltrekker hele spillfellesskapet
Installer og konfigurer Steam på Ubuntu eller Debian
Det finnes flere metoder du kan følge for å installere og konfigurere Steam på et Linux-system. På Debian- eller Ubuntu-distribusjoner kan du installere og konfigurere Steam ved å bruke både GUI- og CLI-metoder.
Slik gjør du det:
#1. Installer Steam fra Programvare-senteret
Denne metoden er den enkleste måten å laste ned og konfigurere Steam på en Ubuntu- eller Debian-distribusjon.
- Hvis du bruker det nyeste Ubuntu-systemet, trykker du på Linux- eller Super-tasten på tastaturet.
- En søkelinje vil dukke opp. Søk etter «Programvaresenter» her. Når det åpnes, søker du etter applikasjoner via søkeikonet.
- Skriv «Steam» i søkefeltet. Når det dukker opp, åpner du det og trykker på installeringsknappen.
- Skriv inn root-passordet ditt for å fortsette.
#2. Installer Steam via CLI
Hvis du er en erfaren bruker, vil du kanskje foretrekke CLI-metoden fremfor GUI-metoden. Det er to enkle måter å installere og konfigurere Steam via CLI på:
Kjør kommandoene nedenfor for å installere installasjonsfilen:
sudo apt-get update
sudo apt install steam-installer
Når installasjonen er over, kan du kjøre installasjonspakken og la den laste ned de nødvendige pakkene for å opprette Steam-miljøet automatisk.
Installer Steam direkte på Debian- eller Ubuntu-distribusjonen ved hjelp av denne kommandoen:
sudo apt update && sudo apt install steam
#3. Installer Steam gjennom APT URL
For Linux-spillere har Linux opprettet en APT URL for Steam, slik at spillere får det de vil ha. Uten å skrive inn noen kommandoer, kan du enkelt installere og konfigurere Steam på Ubuntu- eller Debian-systemet.
Bare klikk på APT URL-knappen og installer Steam. Sørg for at multiverse-depotet finnes i systemet ditt og er aktivert før du klikker på knappen. Hvis du ikke får aktivert det, kjører du kommandoen «sudo add-apt-repository multiverse» i terminalen din.
Kopier APT-URL-en du mottar, og lim den inn i adresselinjen i nettleseren din. Et popup-vindu skal dukke opp automatisk. Start installasjonsprosessen umiddelbart.
#4. Installer Steam etter nedlasting av Debian-pakken
Hvis du bytter fra Windows til Ubuntu, vil du sannsynligvis like denne prosessen. Denne metoden lar deg laste ned og installere en kompilert Debian-pakke på maskinen din. Du kan klikke på knappen for å laste ned .deb-pakken.
Når nedlastingsprosessen er over, åpner du katalogen via terminalen og navigerer til filen. Kjør nå dpkg-kommandoen (sudo dpkg -i steam_latest.deb) med root-tilgang for å installere Steam.
Installer og konfigurer Steam på Fedora
Installering og konfigurering av Steam på Fedora-arbeidsstasjonen kan gjøres på forskjellige måter, inkludert CLI- og GUI-metoder. Sørg for at du er root-bruker før du begynner med trinnene.
#1. Installer Steam gjennom CLI
Først må du oppdatere systemdepotet for å forberede systemet for Steam. I terminalen kjører du følgende kommandoer for å oppdatere systemet:
sudo dnf update –refresh
sudo dnf update
sudo dnf upgrade
Hvis du bruker et oppdatert system, har du sannsynligvis RPM-fusjonspakkene på enheten din. Hvis du ikke finner pakken, kjører du følgende kommando:
sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm – %fedora).noarch.rpm
Når du er ferdig med installasjonsprosessen for fusjonspakken, bruker du dnf-kommandoen for å installere Steam på Fedora. Når Steam-installasjonen er fullført, skriver du inn applikasjonsnavnet i terminalen for å starte.
sudo dnf install steam -y
steam
#2. Installer Steam ved å bruke GUI-metoden
Steam-pakken er tilgjengelig i Fedoras programvare. For å installere Steam på maskinen din, må du oppdatere depotet ditt og aktivere tredjepartsdepotet på Fedora-arbeidsstasjonen.
Først åpner du programvaren fra programmenyen. Når programvare-senteret er åpnet, klikker du på menyikonet for å åpne innstillingene. Finn «Tredjepartsdepot» for å aktivere det. Denne prosessen krever root-passordet ditt.
Etter å ha aktivert det, lukker du programmet og åpner det igjen for å laste inn de endrede innstillingene. Søk etter Steam i søkefeltet. Når du ser Steam, klikker du på navnet for å åpne installasjonssiden. Resten av trinnene er enkle. Trykk på installasjonsknappen og følg trinnene ved å oppgi root-passordet.
Installer og konfigurer Steam på Linux Mint
Det finnes flere metoder du kan bruke for å installere og konfigurere Steam på Linux Mint OS. La oss se nærmere på dem.
#1. Installer Steam ved hjelp av APT-pakkebehandleren
Først må du åpne terminalen. Utfør en kommando for å oppdatere APT-hurtigbufferen. I tillegg oppdaterer denne kommandoen også de installerte pakkene.
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
Deretter utfører du følgende kommando:
sudo apt install steam
#2. Installer Steam ved hjelp av Synaptic Package Manager
Kilde: Linux Mint
Dette er en enkel metode siden du ikke trenger å bruke kommandolinjen. Synaptic-pakkebehandleren er for de som foretrekker å bruke et grafisk brukergrensesnitt. Det fungerer som et APT-blad. For å installere Steam ved hjelp av den synaptiske pakkebehandlingen, følger du trinnene nedenfor:
- Start den synaptiske pakkebehandleren.
- Skriv inn root-passordet og aktiver root-tilgang.
- Klikk på «Last inn på nytt»-knappen for å oppdatere APT-cachen.
- Klikk på søkeknappen og skriv inn «Steam» i feltet. Velg «Navn» fra rullegardinmenyen.
- Velg Steam-installasjonsprogrammet. Deretter velger du «Merk for installasjon» i menyen som dukker opp når du høyreklikker på den.
- Du vil se en boks som viser avhengighetene som må installeres. Trykk på «Merk».
- Klikk på «Bruk»-knappen for å iverksette endringene.
- Vent til prosessen er fullført. Når det er gjort, klikker du på «Lukk»-knappen.
#3. Installer Steam ved hjelp av GUI
Det er svært enkelt å installere og konfigurere Steam med et grafisk brukergrensesnitt. Du trenger bare å følge tre enkle trinn for å få Steam på systemet ditt.
- Start programbehandleren: Klikk på Start-menyen for å åpne applikasjonsstarteren og se etter programvarebehandleren. Klikk på ikonet for å starte programmet.
- Søk etter Steam: Når programmet har startet, navigerer du til søkefeltet og skriver inn «Steam». Trykk på enter for å starte søkeprosessen. Du vil finne Steam på skjermen.
- Installer Steam: Klikk på Steam-ikonet og klikk på installeringsknappen for å starte installasjonsprosessen på Mint OS.
Slik oppdaterer du Steam
For å oppdatere Steam-klienten din på Linux, følger du disse trinnene:
- Start applikasjonen.
- Klikk på Steam-menyen øverst til venstre.
- I rullegardinmenyen klikker du på «Se etter oppdateringer».
- En dialogboks med informasjon om oppdateringene vises på skjermen.
- Klikk på oppdateringen og vent til oppdateringen er fullført og Steam-applikasjonen startes på nytt.
Vanlige spørsmål
Er det mulig å installere Steam-spill på en separat driver eller partisjon i Linux?
Svar: Ja, det er mulig å installere Steam-spill på en partisjonert stasjon i Linux.
Er det trygt å laste ned og installere spill fra Steam på Linux?
Svar: Ja, det er trygt å installere og konfigurere Steam på Linux.
Er alle mine Steam-spill kompatible med Linux?
Svar: Ikke alle Steam-spill vil nødvendigvis fungere på Linux-distribusjoner.
Kan jeg tilpasse Steam-spillene mine med mods på Linux?
Svar: Steam-verkstedet fungerer på samme måte i både Linux og Windows. Du kan enkelt tilpasse spillene dine med mods på Linux.
Siste ord
Onlinespill har blitt en betydelig kilde til underholdning for mange, fra barn til voksne. Å hente spill fra Steam kan være gunstig på mange måter, med tanke på påliteligheten og tilgjengeligheten til nye og oppdaterte spill.
Denne artikkelen hjelper deg med å forstå hvordan du installerer og oppdaterer Steam på Linux, slik at du kan spille favorittspillene dine uten problemer.
Etter dette kan du sjekke ut de beste gratisspillene på Steam.