Hva er Fedora Onyx? En uforanderlig Budgie-basert Linux Distro

Viktige takeaways

  • Fedora 39 introduserer Fedora Onyx, et uforanderlig alternativ til Silverblue, basert på Budgie skrivebordsmiljø.
  • Budgie er et skrivebordsmiljø for gratis og åpen kildekode operativsystemer, og tilbyr en barebones skrivebordsopplevelse med et snev av stil.
  • Fedora Onyx skiller seg fra Fedora Budgie-spinnet ved å bruke rpm-ostree for oppdateringer og tilby apper i Flatpak-pakkeformatet.

Som vanlig kom Fedora 39 med de siste oppdateringene til GNOME-skrivebordsmiljøet. Men denne utgivelsen introduserte også et nytt uforanderlig alternativ til Silverblue basert på Budgie-skrivebordsmiljøet. Navnet er Fedora Onyx.

Først, hva er Budgie?

Budgie er et skrivebordsmiljø for gratis og åpen kildekode operativsystemer som har eksistert siden 2014. Utviklingen var opprinnelig sentrert rundt Solus-distribusjonen, men senere versjoner er distroagnostiske fra begynnelsen.

  Hvordan lage en Windows 10 VM i VMware på Linux

Budgie er et overbevisende alternativ for folk som liker mer barebones-stasjonære datamaskiner som Xfce, MATE og Cinnamon, men som bare vil ha litt mer stil.

Hva vil det si å være uforanderlig?

Et uforanderlig skrivebord er et skrivebord der du ikke kan gjøre endringer i systemfiler. Kjernesystemet er skrivebeskyttet, og det hele erstattes med en nyere versjon når oppdateringer ruller rundt. På denne måten blir ikke datamaskinen uoppstartbar på grunn av et enkelt ødelagt program.

Hvis det oppstår problemer, kan du rulle tilbake til tidligere versjoner av operativsystemet. Du kan også trygt teste ut nyere betaversjoner av et distro- eller skrivebordsmiljø.

  Slik fjerner du Wine fra Linux

Selv om du sjelden ser ordet «uforanderlig» i annonser, er mange forbrukerorienterte operativsystemer allerede uforanderlige. Dette inkluderer Android, ChromeOS, iOS og macOS. Versjonen av Linux som leveres på Valves Steam Deck er også uforanderlig.

Hva er annerledes med Fedora Onyx?

Alle som er komfortable med Fedora Budgie-spinnet, vil finne mye som føles kjent. Ved et øyekast er de to prosjektene identiske. Faktisk, hvis du kjenner Budgie i det hele tatt, endrer ikke Fedora Onyx formelen. Grensesnittet her er stort sett det samme som du ville støtt på hvis du skulle laste ned Solus i stedet.

Det som skiller Fedora Onyx er det samme som skiller Fedora Silverblue fra Fedora Workstation.

  • Du bruker rpm-ostree i terminalen for å administrere oppdateringer i stedet for dnf.
  • Apper kommer i Flatpak-pakkeformatet. Fedora tilbyr noen apper i sitt eget Flatpak-depot, men du kan finne langt mer på Flathub.
  • Du kan legge til RPM-apper til systembildet ved å bruke installasjonskommandoen rpm-ostree og starte systemet på nytt etterpå. Apper installert på denne måten vises i appmenyen.
  • Du kan bruke toolbx til å lage containere der du installerer apper ved hjelp av dnf. Apper som er installert på denne måten, vises ikke i appmenyen.
  • Du kan enkelt bytte mellom Fedora Onyx, Silverblue, Kinote, Sodalite og andre Flatpak-bare stasjonære datamaskiner uten å ødelegge eller rote til PC-en din.
  Hvordan spille American Truck Simulator på Linux

Du kan Last ned Fedora Onyx fra Fedora-prosjektets nettside.

Bør du bruke Fedora Onyx?

Budgie er kanskje nyere enn MATE og Xfce, men den har fortsatt mer til felles med de noe utdaterte skrivebordsmiljøene enn det du ser på moderne PC-er. Hvis du liker den tradisjonelle opplevelsen, er Fedora Onyx en måte å holde et komfortabelt grensesnitt mens du omfavner nyere teknologier under.